Kérdése van? Hívjon minket! +36308867748

Blog
2020.10.08 08:14

Mi is lényegében a Halloween?

Mi is lényegében a Halloween?

Ezen az éjjelen rémisztő jelmezeket viselnek kicsik és nagyok. Kísérteties történeteket mesélnek egymásnak, ijesztő arcú tököket faragnak, melyeket az udvaron helyeznek el. Más néven Jack lámpásnak hívják, ez segít elűzni a gonosz szellemeket valamint a töklámpásból kigyúló fény segít, hogy haza találhassanak elhunyt szeretteink.

Ismerkedjünk meg a kialakulásával, szokásaival!

A Halloween szó angol eredetű, magyar fordítása Mindenszentek (All Halloweens) előtti nap. Kezdetben ősi keltai ünnep, amit Írországban és Skóciában tartottak számon. Ezen a napon ünnepelték az újév beköszöntését. Ilyenkor a nyarat búcsúztatták és egyben köszöntötték a Napisten és a holtak urát.

Hitük szerint, ezen a napon tért vissza szeretteik bűnös lelke, akik állatok testébe bújva tértek vissza a földre. Az emberek áldozatokat mutattak be, hogy kiengeszteljék az elhunytakat és átkelhessenek a Mennyország kapuján. Már az általunk ismert legismertebb jelképe a Halloweennak a faragott töklámpás. Ennek eredetéről a továbbiakban olvashat.

Mit csinálunk ezen a napon?

Ezen az éjjelen rémisztő jelmezeket viselnek kicsik és nagyok. Kísérteties történeteket mesélnek egymásnak, ijesztő arcú tököket faragnak, melyeket az udvaron helyeznek el. Más néven Jack lámpásnak hívják, ez segít elűzni a gonosz szellemeket valamint a töklámpásból kigyúló fény segít, hogy haza találhassanak elhunyt szeretteink.

Amerikában hagyomány, hogy a fiatalok házról házra járnak, bekopogtatnak majd cukorkákkal, csokikkal, finomságokkal várják őket az ott lakók.  Ez az ún. „Csokit vagy Csalunk” –ként közismert.

Az emberek hiedelme manapság is megmaradt, hogy a túlvilági élet és a földi élet között ezen a napon a legvékonyabb a választóvonal. Ekkor az elhunyt szeretteink megakarják találni egykori lakóhelyeiket és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni e világba.

Szokás, hogy Október 31-én minden termést betakarítanak az emberek, készülnek a hideg évszakra, majd mulatsággal zárják le az őszt. Ilyenkor mindenféle ijesztő dekorációval díszítik ki a ház külsejét és belsejét, asztali és fali díszeket használnak a jobb hangulat megteremtésére. A mulatságon tüzet raktak, melyet színes, rémes jelmezben körbetáncoltak. Amikor a Nap felkelt, a papok szétosztották a tűz parazsát minden család között, hogy távol tartsák az ártó szellemeket.

Napjainkra hazánkban is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, csínytevős hangulata. Főként a gyermekek örülnek ennek a legjobban, mert számukra izgalmas, hogy  boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. Manapság divattá vált, hogy nem csak a ház belsejét, hanem a kertjüket is kísértetiesebbé varázsolják.

Tök” jó móka!

Ehhez az ünnephez számos dekoráció kapcsolódik. Nem véletlen, hogy az egyik közkedvelt hagyomány ez, főként a fiatalok körében.

A Halloween egyik legismertebb díszlete a faragott töklámpás. Ilyenkor sokan vásárolnak tököket a boltokban vagy éppen a kertből szedik le a kész termést. Az ősz egyik legszebb terméséről van szó. A gyerekeknek nagyon élményszerűvé tehetik ezt a napot, ha ők maguk varázsolhatják a kertet kísértetiessé. Öltöztessük környezetünket hangulatos udvari fénybe.

Bátran válasszuk a „tökös” rémkertet!

A gazdag, csodás látvány érkezéskor ámulatba ejt minden kedves vendéget. Tetőzhetjük a pompát akár girlandokkal vagy népszerűek manapság a szolár fények és a LED dekorok is. Megteremtik az igazi ünnep varázsát. Hogy a vendégek könnyedén megtalálják a bejáratunkat a sötét éjszakában, nagyszerű segítséget nyújt a lámpás, ami „tök” jó hangulatot teremt udvarunkra. Látványuk lenyűgöző a sötét, rémisztő éjben.

 

„Tökre” hátborzongató teremtmények

Egy halloweeni kert egyik alapvető alkotóelem a hátborzongató teremtmények. Egyik legismertebb a denevér. Minden vendég megrémül tőle, tudjuk róluk, hogy védett állatok, mert megeszik a rovarokat. Mára már sokan díszítik kertjüket ezen a napon ezzel a kis rémisztő lényecskével.

Másik ilyen irtózóan félelmetes teremtés a pók. Nélkülük nem lenne igazi a rémes kert. A pókháló egy Halloweeni rendezvényen elengedhetetlen kellék.

Gyakori dekoráció közé tartozik még a csontváz is. Sokan jelmezként is használják az ötletet. Félelemgerjesztő hatása van, megnyerő, aki ilyet visel vagy lát egy kerti díszletben.  Tegyük a Halloweenünket tök jó élménnyé!

(a cikk a KütyüNeked.hu webáruház tulajdona)