Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Tudtad?

  Vásárolj rizikó nélkül!
  Ha mégsem tetszik, visszavásároljuk.

  Gyors kiszállítás!
  Akár már másnap átveheted.

  Minden lépésről tudni fogsz!
  Folyamatos státusz értesítés.

  Fizess ahogy szeretnél!
  Utánvét, átutalás, bankkártya.

  Kiváló ár/érték arány!
  Prémium kiszolgálás, alacsony árak.

Blog

Mi is lényegében a Halloween?

2020.10.08 08:14
Mi is lényegében a Halloween?

Ezen az éjjelen rémisztő jelmezeket viselnek kicsik és nagyok. Kísérteties történeteket mesélnek egymásnak, ijesztő arcú tököket faragnak, melyeket az udvaron helyeznek el. Más néven Jack lámpásnak hívják, ez segít elűzni a gonosz szellemeket valamint a töklámpásból kigyúló fény segít, hogy haza találhassanak elhunyt szeretteink.

Ismerkedjünk meg a kialakulásával, szokásaival!

A Halloween szó angol eredetű, magyar fordítása Mindenszentek (All Halloweens) előtti nap. Kezdetben ősi keltai ünnep, amit Írországban és Skóciában tartottak számon. Ezen a napon ünnepelték az újév beköszöntését. Ilyenkor a nyarat búcsúztatták és egyben köszöntötték a Napisten és a holtak urát.

Hitük szerint, ezen a napon tért vissza szeretteik bűnös lelke, akik állatok testébe bújva tértek vissza a földre. Az emberek áldozatokat mutattak be, hogy kiengeszteljék az elhunytakat és átkelhessenek a Mennyország kapuján. Már az általunk ismert legismertebb jelképe a Halloweennak a faragott töklámpás. Ennek eredetéről a továbbiakban olvashat.

Mit csinálunk ezen a napon?

Ezen az éjjelen rémisztő jelmezeket viselnek kicsik és nagyok. Kísérteties történeteket mesélnek egymásnak, ijesztő arcú tököket faragnak, melyeket az udvaron helyeznek el. Más néven Jack lámpásnak hívják, ez segít elűzni a gonosz szellemeket valamint a töklámpásból kigyúló fény segít, hogy haza találhassanak elhunyt szeretteink.

Amerikában hagyomány, hogy a fiatalok házról házra járnak, bekopogtatnak majd cukorkákkal, csokikkal, finomságokkal várják őket az ott lakók.  Ez az ún. „Csokit vagy Csalunk” –ként közismert.

Az emberek hiedelme manapság is megmaradt, hogy a túlvilági élet és a földi élet között ezen a napon a legvékonyabb a választóvonal. Ekkor az elhunyt szeretteink megakarják találni egykori lakóhelyeiket és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni e világba.

Szokás, hogy Október 31-én minden termést betakarítanak az emberek, készülnek a hideg évszakra, majd mulatsággal zárják le az őszt. Ilyenkor mindenféle ijesztő dekorációval díszítik ki a ház külsejét és belsejét, asztali és fali díszeket használnak a jobb hangulat megteremtésére. A mulatságon tüzet raktak, melyet színes, rémes jelmezben körbetáncoltak. Amikor a Nap felkelt, a papok szétosztották a tűz parazsát minden család között, hogy távol tartsák az ártó szellemeket.

Napjainkra hazánkban is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, csínytevős hangulata. Főként a gyermekek örülnek ennek a legjobban, mert számukra izgalmas, hogy  boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. Manapság divattá vált, hogy nem csak a ház belsejét, hanem a kertjüket is kísértetiesebbé varázsolják.

Tök” jó móka!

Ehhez az ünnephez számos dekoráció kapcsolódik. Nem véletlen, hogy az egyik közkedvelt hagyomány ez, főként a fiatalok körében.

A Halloween egyik legismertebb díszlete a faragott töklámpás. Ilyenkor sokan vásárolnak tököket a boltokban vagy éppen a kertből szedik le a kész termést. Az ősz egyik legszebb terméséről van szó. A gyerekeknek nagyon élményszerűvé tehetik ezt a napot, ha ők maguk varázsolhatják a kertet kísértetiessé. Öltöztessük környezetünket hangulatos udvari fénybe.

Bátran válasszuk a „tökös” rémkertet!

A gazdag, csodás látvány érkezéskor ámulatba ejt minden kedves vendéget. Tetőzhetjük a pompát akár girlandokkal vagy népszerűek manapság a szolár fények és a LED dekorok is. Megteremtik az igazi ünnep varázsát. Hogy a vendégek könnyedén megtalálják a bejáratunkat a sötét éjszakában, nagyszerű segítséget nyújt a lámpás, ami „tök” jó hangulatot teremt udvarunkra. Látványuk lenyűgöző a sötét, rémisztő éjben.

 

„Tökre” hátborzongató teremtmények

Egy halloweeni kert egyik alapvető alkotóelem a hátborzongató teremtmények. Egyik legismertebb a denevér. Minden vendég megrémül tőle, tudjuk róluk, hogy védett állatok, mert megeszik a rovarokat. Mára már sokan díszítik kertjüket ezen a napon ezzel a kis rémisztő lényecskével.

Másik ilyen irtózóan félelmetes teremtés a pók. Nélkülük nem lenne igazi a rémes kert. A pókháló egy Halloweeni rendezvényen elengedhetetlen kellék.

Gyakori dekoráció közé tartozik még a csontváz is. Sokan jelmezként is használják az ötletet. Félelemgerjesztő hatása van, megnyerő, aki ilyet visel vagy lát egy kerti díszletben.  Tegyük a Halloweenünket tök jó élménnyé!