Kérdése van? Hívjon minket! +36308867748

Blog
2022.09.21 11:51

Turmixgépek az egészség szolgálatában

Turmixgépek az egészség szolgálatában

A gyümölcsturmixok sokáig az egészség szinonimájaként jelentek meg a köztudatban, hiszen mi lehetne egészségesebb a frissen készített gyümölcsitaloknál? Mára változott a közvélekedés. Jóból is megárt a sok, miért lenne kivétel épp a turmix?

A gyümölcsturmixok sokáig az egészség szinonimájaként jelentek meg a köztudatban, hiszen mi lehetne egészségesebb a frissen készített gyümölcsitaloknál? Mára változott a közvélekedés. Jóból is megárt a sok, miért lenne kivétel épp a turmix?

Tévedés ne essen, a gyümölcsturmixok nagyszerű vitamin- és rostforrások, de a túlzott fogyasztásuk során jelentős mennyiségű cukrot viszünk be. A gyümölcsök „rongálása” miatt megszűnik azok természetes védelme, a gyümölcshéj, vagyis a húsuk oxidálódni kezd, ami a bennük lévő rendkívül értékes antioxidánsok vesztét jelenti. Elsősorban ez a tény táplálja azokat a véleményeket, miszerint jobb megenni egy almát vagy egy banánt, mint turmixban elkészíteni. Sőt, egyes radikális vélemények szerint a rendszeres turmixfogyasztás egyenesen veszélyt jelenthet az egészségünkre, akár székrekedés, sőt aranyér és sérv is kialakulhat miatta. A túlzott félelmekkel szemben érdemes megvizsgálni, milyen az egészséges és fenntartható gyümölcsturmix-fogyasztás.

A turmixfogyasztás legfőbb reális veszélyét a túlzott cukorbevitel jelenti. Egy felnőtt szervezet számára a napi cukorbevitel 30 gramm körül alakul. Önmagában ez a mennyiség nem jelent különösebb terhelést, a turmixolás során azonban sérülnek a rostok, emiatt a felszívódás relatív gyors, vagyis növeli a glikémiás indexet. Éppen ezért a turmixitalokat érdemes ásványvízzel vagy cukormentes növényi tejjel hígítani. Emellett érdemes előnyben részesíteni azokat a gyümölcsöket, amelyek alacsonyabb cukortartalommal rendelkeznek (pl. alma, egyes körtefajták), illetve a konyhakerti zöldségeket, amelyek cukortartalma természetes módon alacsony.

Soha ne adjunk cukrot a turmixhoz, még abban az esetben sem, ha a zöldségtartalom miatt esetleg kissé keserűnek vagy savanyúnak érezzük. Hamar hozzászokhatunk az először különösnek vagy markánsnak tűnő ízhez. Ha kihívást jelent a zöldségturmixok fogyasztása, érdemes lépésenként növelni a zöldségek arányát az italban. Ha pedig úgy érezzük, mindenképpen édesítőszerre van szükségünk, az esetben használjunk egy kevés fenyőmézet!

Az édes gyümölcsöket tehát nem kell kihagyni a turmixból, de érdemes csökkenteni az arányukat. De melyeket érdemes választani? Az alma rostjai növelik az úgynevezett jó baktériumok mennyiségét az emésztőrendszerben. Ezek a baktériumok a vastagbélbe kerülve javítják az emésztést és támogatják az anyagcserét. Az almaevés a fogakat is erősíti. A harapás és rágás pozitív hatással van az ínyre, mert serkenti a nyálkiválasztást, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. A körte nagyszerűen alkalmazható zöldségturmixok kiegészítő alapanyagként is; az érett gyümölcsök kellemes aromával látják el a nehezebben fogyasztható zöldségleveket. Érdemes megfontolni a körtelevek és pépek készítésének lehetőségét is. Erre a célra nagyszerűen alkalmasak a különböző gyümölcsprések. A mangó sokunk kedvence, az egyik legegészségesebb nyári finomság, amit a gyümölcsök királyaként is ismerünk. Nemcsak étvágygerjesztő gyümölcs, hanem számos desszert, shake és turmix ízletes alapanyaga is. Az A-vitaminban és antioxidánsokban gazdag mangó kiváló immunerősítő, ráadásul szabályozza a koleszterinszintet is. A mangó víztartalma akár 83% is lehet, ennek köszönhetően nagyon hidratáló gyümölcs. Az ananász lédús és szuperfinom gyümölcs, ráadásul gazdag C-vitaminban, amely segít a sejtkárosodás elleni küzdelemben és az immunitás erősítésében. Az ananász tele van antioxidánsokkal is, amelyek segítenek a rendszer tisztításában, emellett gazdag mangánban, amely elősegíti a csontok egészségét. Az ananász víztartalma akár 86% is lehet.